Izdelava spletnih strani wordpress

Izdelava spletnih strani: 10 razlogov, zakaj izbrati WordPress

Certificirani svetovalci, globalne izkušnje, zanesljive rešitve, osebni pristop.

10 razlogov, zakaj izbrati WordPress

 

V kolikor razmišljate o:

 • prenovi spletne strani,
 • si želite bolj enostavno dodajati in urejati vsebine,
 • imeti stran, ki je prijazna za spletne iskalnike

je izdelava spletnih strani v WordPress najverjetneje najbolj primerna izbira tudi za vas.  V nadaljevanju prispevka si preberite več o vseh razlogih, zakaj je temu tako.

Za lažje razumevanje celotnega prispevka pa najprej nekaj osnovnih informacij in definicij.

 

Kaj je WordPress?

 

WordPress je trenutno najbolj razširjen CMS (sistem za upravljanje spletnih vsebin) po vsem svetu. Uporabljajo ga tako blogerji za osebno bloganje, kot podjetja za enostavne ali kompleksne, profesionalne, spletne strani in spletne trgovine.

 

Kaj je CMS sistem in zakaj je pomemben?

 

Content Management System (CMS) je sistem za poenostavljeno za urejanje vsebin spletnih strani ali trgovin. Omogoča nam enostavno in intuitivno upravljanje vsebin s pomočjo urejevalnika WYSIWYG (“what you see is what you get”), kjer lahko vpisujemo besedilo, ga urejamo ter opremljamo z multimedijskimi elementi tako, kot vidite v spodnji sliki:

 

Izdelava in urejanje spletnih strani v WordPress

 

Dober CMS sistem, za upravljanje vsebin, kar WordPress definitivno je, omogoča enostavno urejanje vsebin in SEO optimizacijo spletnih strani,brez programiranja in jasen pregled nad vso objavljeno vsebino na spletni strani. Na enem mestu boste tako lahko dodajali novo vsebino, urejali obstoječo, spreminjali ali dodajali naslove, urejali menije in podmenije, dodajali slike, video vsebine, nove povezave, kontaktne forme itd.

 

Najbolj razširjeni in poznani CMS sistemi so:

 

Zakaj izdelati vašo naslednjo spletno stran v WordPressu: 10 ključnih razlogov

 

1. Brezplačna licenca, nizki razvojni stroški

 

Uporaba WordPressa, kot takega, je, tudi za komercialne namene, brezplačna. To ne pomeni, da bo vaša naslednja spletna stran ali trgovina po meri, brezplačna. Si pa lahko z malo programerskega znanja lahko tudi čisto sami postavite predpripravljeno temo in spletno stran, z nizkimi stroški. Razlog tiči v tem, da je WordPress odprtokodna rešitev (t.i. “open source”), ki si jo lahko vsak prilagaja po svoje, saj je koda odprta – razumljiva vsem programerjem, in z njo lahko upravlja vsak malo bolj spreten programer.

Za razvoj celotne WordPress platforme, malo iz navdušenja, malo zaradi lastnih potreb, skrbi več skupin dobrih in vrhunskih programerjev, ki trenutno skupaj štejejo nekaj deset tisoč članov in prav vsak izmed njih je prispeval svoj delež truda k temu, da je WordPress sčasoma postal to, kar je danes.

Seveda boste pri izdelavi spletnih strani v WordPressu še vedno potrebovali domeno in gostovanje, a temo z že oblikovano stranjo, v katero samo vnesete svoje slike in podatke, lahko namestite tudi sami.

V kolikor želite s spletno stranjo pospeševati prodajo (strani po meri, spletne trgovine, itd.) predpripravljena tema najverjetneje ne bo učinkovita rešitev. Dobre spletne strani in trovine razvija cela linija strokovnjakov. Oblikovalci in strokovnjaki za uporabniško izkušnjo, svetovalci in dobri, izkušeni progamerji, ki bodo spletne stran v značrtovali, oblikovali in razvili skladno z vašimi potrebami. V kolikor se pa v vsem tem znajdete že sami in bi želeli izvedeti ali lahko še kakorkoli izboljšate svoje stran in uvrstitev v iskalnikih bo vaš najboljši naslednji korak analiza spletnih strani in SEO analiza le teh. .

V vseh primerih, so razvojni stroški WordPress strani in trgovin relativno nizki v primerjavi z ostalimi možnostmi (več o tem kasneje); opravila, kot so dodajanje, upravljanje in vzdrževanje vsebin na strani, pa veliko manj zamudna in poenostavljena. Enkrat, ko je spletna stran v WordPressu postavljena, lahko s spletno stranjo in vsebinami upravljate sami, brez pomoči programerja ali poznavanja programerskih jezikov. V zgoraj na sliki vidnem urejevalniku.

 

2. Enostavna namestitev

 

Ne glede na to, kakšne vrste spletno mesto imate namen postaviti, WordPress je razmeroma enostaven že za namestitev. Večina gostovanj namreč podpira namestitev z enim klikom. To je proces, ki od vas zahteva zgolj nekaj minimalnih nastavitev, kot npr. ime spletne strani, namestitveno lokacijo ter izbor grafične podobe, katero želite uporabljati. Vse od naštetega je možno kasneje tudi brez težav spremeniti.

Še beseda o izboru WordPress grafične predloge oz. teme: na spletu jih mrgoli, brezplačnih, in takih za nekaj deset dolarjev. A predpripravljene grafične predloge oz. teme, niso ne načrtovane, ne oblikovane po meri vašega posla, ne po željah vaših strank. Vse to zelo negativno vpliva na učinkovitost in konvertibilnost spletne strani. Poleg tega pa te teme predstavljajo veliko omejitev in jih niti ni vedno možno urejati po želji, vedno boste vezani tudi na avtorjeve posodobitve in premnogokrat so polne varnostnih lukenj, zato jih odsvetujemo vsem, ki želite s spletno stranjo pozitivno vplivati na prodajo.

 

3. Morje vtičnikov, za vse oblike željenih funkcionalnosti

 

WordPress CMS je izredno primeren za prilagoditve strani in funkcionalnosti le-te, po meri, ob nizkih razvojnih stroških. Pri tem nimamo v mislih zgolj “izdelave lastnih, custom, vtičnikov”, ki jih za vas razvijemo lahko tudi mi, temveč predvsem javno dostopne repozitorije vtičnikov, ki jih lahko že z nekaj kliki namestite neposredno iz glavne kontrolne plošče.

 

Poznamo tako brezplačne, kot plačljive vtičnike, ki:

 • poskrbijo za boljšo in enostavnejšo optimizacijo strani,
 • omogočijo novo funkcionalnost, kot je na primer kontaktna forma, galerija ali slider,
 • povečajo njeno varnost in jo obvarujejo pred zlonamerno kodo ter vdori,
 • generirajo poročila po meri,
 • prilagajajo izgled spletne strani,
 • itd.

 

4. Intuitivno urejanje vsebin

 

S pomočjo WordPressa lahko intuitivno ustvarjate in urejate vsebine, brez, da bi za to potrebovali kakršno koli programersko ali tehnično znanje. Z urejevalnikom vsebin lahko sami vstavite ali odstranite tudi multimedijske elemente, kot so npr. slike in videi.

Osnovna arhitektura strani vam omogoča delitev vsebine na podstrani (pristajalne strani, osnovne informacije o podjetju, kontakt itd.) in prispevke (novice, itd.). Glavna razlika je v tem, da strani ponavadi dolgotrajno ostanejo na vidnem mestu spletne strani, medtem, ko posamezne starejše prispevke izpodrinejo novi, sveži prispevki.

 

5. Olajšana optimizacija strani za spletne iskalnike (SEO)

 

WordPress uporablja iskalnikom daleč najbolj prijazno tehnologijo za iskalnike, kar pomeni, da ga je mogoče brez težav optimizirati za najvišja mesta v Google, s prednostjo pred ostalimi CMS sistemi, tudi zaradi Googlu tako priljubljene tehnologije v ozadju. Poleg tehnologije, pa naj izpostavimo še nekaj prednosti: WordPress že sam po sebi poskrbi za optimalno URL strukturo, v katero lahko vnesete glavno ključno besedo, za posamezno podstran ali prispevek, poenostavi vnos meta podatkov in alt oznak slikam, samodejno generira zemljevid strani sitemap.xml itd.

Pri sami optimizaciji spletne strani, si delo lahko olajšate z enim od dveh najbolj priljubljenih SEO vtičnikov za WordPress:

 • All in one SEO pack
 • ali še bolj priljubljeni Yoast

 

6. Nizki stroški vzdrževanja

 

Kakor omenjeno, je WordPress licenca popolnoma brezplačna, uporabljate pa jo lahko po želji. Ker gre za odprtokodni sistem, je koda razumljiva vsakemu bolj spretnemu programerju, zaradi česar ne boste nikoli ostali brez podpore, četudi se vaš programer ali agencija ne odziva. Vedno se lahko obrnete tudi na naše strokovnjake.

Vaša spletna stran bo lahko redno obratovala brez programerske podpore, je pa potrebno WordPress in vtičnike večkrat letno posodabljati. Ravno tako velja za varnostno komponento strani. Tudi tukaj lahko absolutno govorimo o manjših vložkih in posegih.

Dobro in varno narejena spletna stran v WordPressu lahko mirno živi nekaj let. Za spletne strani naših strank lahko povemo, da so ob rednem vzdrževanju in posodabljanju brezhibne še tudi pet let in več. Potrebe po prenovi se tako pojavljajo iz vse prej, kot tehničnih razlogov, ko govorimo o naših strankah in spletnih straneh, ki smo jih postavili mi.

 

7. Grafično oblikovanje po meri

 

Kakorkoli ste si zamislili, vaše spletno mesto, v WordPressu lahko izgleda točno tako. Pri samem oblikovanju, ni omejitev. Še več. Poenostavljeno je tudi prilagajanje prikazovanja na različnih napravah in vso prihodnje prilagajanje, spreminjanje izgleda strani, ki si ga boste zamislili.

A WordPress ni le za profesionalno uporabo. Pri starem načinu izdelovanja statičnih spletnih strani je bilo mnogokrat potrebno ogromno dela in programerskih posegov, za dodelati ali prenoviti izbrano podobo strani. Z WordPressom so te težave postale preteklost. V kolikor potrebujete spletno stran za osebno rabo, manjše predstavitve ali blog, bo vse, kar je potrebno, zamenjava teme. A kot smo že prej omenili, so predpripravljene teme nekajkrat manj učinkovite od strani, ki so načrtovane in oblikovane po meri za vaš posel in vaše stranke.

 

8. Varnost

 

Tehnologija, ki jo uporablja WordPress, je relativno varna pred vdori, če so samo jedro sistema ter vsi vtičniki redno posodobljeni in vse varnostne posodobitve nameščene. Vsakič, ko se odkrije nova varnostna luknja, jo prej omenjene skupnosti, ki skrbijo za to, ponavadi zakrpajo še isti dan. Končni uporabniki ali skrbniki WordPress strani popravke dobite v obliki zastonjskih posodobitev, katere morate sami namestiti, največkrat le z nekaj kliki. A s posodobitvami se ne gre igrati.

V kolikor nimate programerskega predznanja in ne poznate WordPress sistema, se tega ne lotevajte sami, saj hitro nastane več škode kot koristi.

Še k višji stopnji varnosti se lahko pripomore z namestitvijo namenskih vtičnikov za izboljšanje varnosti WordPress platforme. En takšnih, na primer, na vaši spletni strani omeji število zaporednih neuspešnih prijav v stran, obstaja pa tudi vtičnik za namensko izolacijo IP naslovov, s katerim lahko določite ekskluzivni administratorski dostop le posameznnim IP naslovom ter zaprete vse ostale.

Vsekakor pa vam vse omenjeno ne bo veliko koristilo, če ne boste s krepkimi, in na nekaj mesecev posodobljenimi, gesli, tudi sami poskrbeli za varnost.

 

9. Nikoli ne boste ostali brez podpore

 

Glede na to, da je WordPress najbolj razširjen CMS sistem po vsem svetu, si ni težko predstavljati, da ima za sabo veliko skupnost (skupin) entuziastov, ki so vedno pripravljeni pomagati. Kadar koli naletite na težavo, za katero ne veste, kako bi se je lotili, za rešitev lahko povprašate nas ali katerega koli strokovnjaka na uradnem WordPress forumu.

Če ste že sami tehnično bolj pismeni, je velikokrat dovolj že to, da si vzamete nekaj minut časa in preberete enega izmed številnih vodičev v obliki filmčka ali članka, ki je nastal prav zato, da ponudi rešitev na točno vaš problem. Verjeli ali ne, izziv, s katerim se trenutno soočate, je imelo že na tisočero uporabnikov pred vami, zato je velika verjetnost, da so enemu izmed njih že uspešno pomagali do rešitve.

 

10. Prilagajanje mobilnim napravam

 

Več, kot polovico vseh iskanj na globalnem spletu predstavljajo uporabniki na mobilnih napravah. Temu se je neizbežno treba prilagoditi, če ciljate na prijazno uporabniško izkušnjo in visoka mesta v iskalnikih. WordPress omogoča implementacijo prilagojenih rešitev po meri, ki bodo vašo spletno stran v nekaj preprostih korakih pretvorile v platformo, ki je popolnoma kompatibilna z optimalnim prikazovanjem na prenosnih napravah.

 

Želite izdelati spletno stran, ki jo poganja WordPress?

 

Digimedia smo ekipa spletnih strokovnjakov z dolgoletnimi tudi globalnimi izkušnjami, in več vrhunskimi programerji, ne le za WordPress. Skupaj smo uspešno rešili že marsikatero težavo povezano z WordPressom in ostalimi CMS sistemi, zato smo prepričani, da lahko pomagamo tudi vam. Naše spletne strani so zanesljive, funkcionalne in varne ter takšne ostanejo še mnogo let po prvotni namestitvi.

Niste prepričani, koliko bi izdelava spletne strani po meri ali prenova spletne strani lahko doprinesla vašemu poslu? Posvetujte se z nami, skupaj z našimi strokovnjaki bomo ugotovili, kako lahko vašo novo spletno stran, kar najbolje prilagodimo potrebam vašega posla in vam pomagamo do pravega prodajnega orodja.

Pokličite nas na 031 806 600 ali nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca in dogovorili se bomo za informativni posvet, ki je za vas popolnoma brezplačen!